Banner
Banner
Banner
Banner

ESPECIALES  

FESTES DE SANT ANTONI ABAT EN BIAR

El dia 20 i 21 de gener se celebrarà a Biar la festa de Sant Antoni. Aquesta festa guarda molts elemets important del panorama festiu valencià. D'entre tots ells cal destacar la figura del Rei Pàixaro. El Rei Pàixaro per la seua antiguitat i per la seua particular figura s'ha configurat com una de les festes més antigues del País. Ens trobem amb un personatge espectacular, representat per un membre de la comunitat, erigit com a autoritat efímera. Una autoritat amb diversos elements grotescos que possiblement escarniria la mateixa comunitat, que per aquestes mateixes dates havien de pagar els seus impostos.

Com assenyala Biel Sansano professor de la Universitat d’Alacant: segurament emparats per aquest clima de relaxament de l’autoritat o d’”anivellament social” el veïnat aprofitava per a transgredir la moral rigorosa i l'ordre social establert, amb els avalots consegüents, tot seguint la tradició de les llibertats del mes de desembre, d'una llarga antiguitat.
El Rei Pàixaro i els seus dansants mantenen vius tota la simbologia de l'època en els seus diferents atributs. Res queda a l'atzar en aquesta celebració. El ritual per a pintar-se la cara, per a vestir-se, la casa d’on ix a cavall amb destinació a la plaça es repeteix any a any i es transfereix de pares a fills. Cadascun dels moments, amanits amb coets, foc, dolçaines i tabals formen part de l'encant d'aquesta particular representació. A més a més, el dia 20 després de la visita del Rei Pàixaro se celebra una cordà a l'estil tradicional, és a dir, amb la corda.
Biar ha aconseguit mantenir aquesta festivitat viva, que coincideix amb la de Sant Antoni Abat, patró dels animals.

La nit del 20 els carrer s'omplin de música, foc, ball, bunyols i bon vi. La gent malgrat el fred ix al carrer per a celebrar en comunitat aquesta festa. El dia 21 també té peculiaritats com ara: la “cavallà” on el veïnat trau els animals per ser beneïts i regala les berenes per a la Subhasta que se celebrarà de vesprada i estarà amenitzada per la Colla de Dolçaines i Tabals "La Bassa la Vila". Ja per acabar se sortetgen saques de farina.


PROGRAMACIÓ
DIssabte 20 de gener
A les 9, 13 i 21 hores. Volteig general de campanes i disparada de masclets.
A les 21,30 h. Gran cavalcada del Rei Pàixaro pels tradicionals carrers de la vila, a la qual convidem el veïnat perquè hi participe encenent les típiques fogueres. Finalitzada la cavalcada, gran cordad a la plaça del Convent.

Diumenge 21 de gener
A les 9,00 h. Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, gran despertada de tabalet i dolçaina pels carrers de costum.
A les 12,00 h. Missa solemne a càrrec del rector de Biar En Pedro Martínez Díaz, acompanyada per duet de dolçaines i orgue.
A les 13,00 h. Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, "La Cavallà", gran cavalcada pels tradicionals carrers de la vila, presidida pel Rei Pàixaro i acompanyada de tot el veïnat amb els seus animals. Al llarg del recorregut es farà la tradicional "Arreplegà" de tants obsequis com es vullga fer donació. i, arreplegats a la plaça de la Constitució, es durà a terme la benedicció dels animals.
A les 16,15 h. A la plaça de la Constitució tindrà lloc la gran subhasta, començarà la processó de Sant Antoni Abat per la plaça de la Constitució. La festa conclourà amb la rifa de les saques de farina. I finalitzaran, així, tots els actes programats en honor a Sant Antoni Abat.
Banner
Banner
Jue Vie Sab
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid