Banner
Banner
Banner
Banner

ESPECIALES  

COCENTAINA EN FESTES

FESTES DE MOROS I CRISTIANS
EN HONOR A SANT HIPÒLIT


ACTES PRÈVIS

• DIVENDRES, 20 DE JULIOL 
21.00 h Al Pati d’Armes del Palau Comtal PRESENTACIÓ PROGRAMA-REVISTA DE FESTES 2018
• DIUMENGE, 29 DE JULIOL 
22.00 h Al Pati d’Armes del Palau Comtal, TEATRE representació de l’obra «FORA DE QUICI»  a càrrec del grup  “TELÓ TEATRE”.
• DEL 28 DE JULIOL AL 6 D’AGOST 
A la Parròquia de Santa Maria SOLEMNE NOVENARI En llaor al nostre patró Sant Hipòlit Màrtir. 19.45 h Exercici de la Novena. 20.00 h Missa. 
El dia 2 la celebració tindrà lloc al Convent dels Franciscans, amb motiu del dia del “Jubileo de la Porciúncula”. 19.00 h Confesions. 19.45 h Exercici de la Novena. 20.00 h Missa.
• DIVENDRES, 3 D’AGOST 
Després de la novena, a la Parròquia de Santa Maria, PRESENTACIÓ DE XIQUETS i XIQUETES acabats de     batejar sota la protecció de Sant Hipòlit Màrtir. ELECCIÓ DE MAJORALS I MAJORALES 2019.
• DISSABTE, 4 D’AGOST “ELS COMPTES” 
18.00 h Al Passeig del Comtat XLVII EDICIÓ DEL TROFEU SANT HIPÒLIT DE CICLISME Categoria Èlit Sub 23.
23.00 h des de l’inici del Passeig “VOLTETES”.
REVETLA, a l’Av. Ferrocarril en l’encreuament amb Ronda Sur.
• DIUMENGE, 5 D’AGOST “ELS COMPTES”
21.15 h. Al pati d’Armes del Palau Comtal XV CONCERT DE MÚSICA FESTERA. A càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals “MAL PASSET”.
23.30 h des de l’inici del Passeig “VOLTETES”.
• DILLUNS, 6 D’AGOST 
22.30 h Al Pati d’Armes del Palau Comtal XXXIII CONCERT DE MÚSICA FESTERA. A càrrec de la Societat Ateneu Musical de Cocentaina.
• DIMARTS, 7 D’AGOST 
18.00 h Al Plà. BERENAR I JOCS. A continuació des de l’inici del Passeig del Comtat VOLTETA DELS XIQUETS.
23.10 h Voltetes.
• DIMECRES, 8 D’AGOST 
23.20 h Voltetes.
• DIJOUS, 9 D’AGOST 
19.30 h A l’església de El Salvador,  MISSA SOLEMNE on s’imposaran les medalles als Capitans i Abanderats 2018. A continuació, TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANT HIPÒLIT DEL RAVALT des de l’església de El Salvador al Monestir de la Mare de Déu.
22:30 h Al Pati d’Armes del Palau Comtal, XLVI CONCERT DE MÚSICA FESTERA. A càrrec de la Unió Musical Contestana.


PROGRAMA D'ACTES

DIVENDRES 10 D’AGOST. NIT DE L’OLLA

S’inicien les FESTES DE MOROS i CRISTIANS en honor a Sant Hipòlit.
19.15 h. Concentració de les filaes amb les seues respectives bandes de música, a la part alta del Passeig del Comtat des d’on desfilaran fins al Plà, per a procedir a interpretar a les 20:00 h. “L’HIMNE DE FESTES” de José Insa Martínez i Gerard Mur i Pérez.
L’HIMNE DE FESTES estarà dirigit enguany per D. RAMÓN GARCÍA I SOLER, i interpretat per la Unió Musical Contestana, la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet i les bandes de les quatre filaes de càrrec.
Seguidament, desfilada de les filaes i bandes de música cap als seus respectius locals socials on es degustarà, com estableix la tradició, la típica OLLETA CONTESTANA.
Després del sopar, a partir de les 22.40 h, des de la part alta del Passeig del Comtat, totes les filaes, seguint l’ordre establert, iniciaran les voltetes de la tradicional NIT DE L’OLLA.

DISSABTE 11 D’AGOST. DIA DE L’ENTRADA

6.30 h A la plaça de la Vila SANTA MISSA MATINAL a intenció de tots els festers, celebrada per l’assessor religiós de la Junta de Festes. Seguidament, després de l’oració de l’Àngelus i la hissada de banderes, amb la interpretació de l’himne nacional i himne de festes, comença la PRIMERA DIANA.
Encapçalada pel bàndol cristià, la filà CAVALLERS DE LLÚRIA, que enguany té el càrrec de Capità Cristià. Una vegada que desfilen les forces cristianes, serà la filà KABILEÑOS, Capità Moro, l’encarregada d’iniciar la desfilada del bàndol moro. Els carrers del nostre centre històric, com també el Passeig del Comtat, s’ompliran de música i festa en aquest acte, per a finalitzar a la plaça Alcalde Reig al monument de Sant Hipòlit.
12.15 h  Als llocs de costum, s’escenificarà la tradicional AMBAIXADA DEL CONTRABANDO. Protagonitzada per les filaes Maseros i Contrabandistes.
L’ENTRÀ
19.00 h Des del carrer Pare Francesc Agulló, magnífica desfilada dels bàndols cristià i moro.
Música, color i públic tots units per a rebre els càrrecs d’enguany, la Filà CAVALLERS DE LLÚRIA i MASEROS pel bàndol cristià, la Filà KABILEÑOS i MULADÍS, pel bàndol moro, juntament amb totes les filaes, seran els  encarregats de fer-nos passar una vesprada plena d’emocions, color, balls i fantasia al carrer. Un any més els festers i festeres de Cocentaina faran possible una desfilada espectacular, omplint Cocentaina de música festera.
L’Entrà recorrerà el carrer Pare Francesc Agulló, Passeig del Comtat, carrer del Bisbe Estaña, el Plà, carrer de la Mare de Déu del Miracle, per a finalitzar a la plaça dels Apòstols.
Al finalitzar l’Entrà, REVETLA a l’Av. Ferrocarril en l’encreuament amb Ronda Sur.

DIUMENGE 12 D’AGOST. FESTIVITAT DE SANT HIPÒLIT MÀRTIR

7.30 h Des de la plaça de la Vila, SEGONA DIANA.
En aquest dia són els mes menuts els protagonistes ja que, juntament amb els majors, recorreran el mateix itinerari del dia anterior.
Després de finalitzar la SEGONA DIANA i a les 11.50 h les filaes, segons l’horari establert anteriorment, faran L’OFRENA DE FLORS al nostre Patró, cobrint carrer des de l’església de Santa Maria fins al carrer Major, al lloc marcat prèviament. Les quatre filaes de càrrec es concentraran al Plà, juntament amb els majorals i autoritats, des d’on eixiran fins a arribar a l’església de Santa Maria, on es celebrarà la MISSA SOLEMNE en llaor al patró Sant Hipòlit Màrtir.
En acabar l’eucaristia, les filaes cobriran carrer, al mateix lloc on estaven. Els càrrecs festers es situaran a l’Ajuntament i passaran totes les filaes per a fer la tradicional PRESENTACIÓ D’ARMES.
I una vegada finalitzada, desfilaran tots cap a la filà per a reposar forces i degustar el tradicional vermut de Sant Hipòlit.
20.15 h Pels carrers de costum, participació dels festers en la PROCESSÓ SOLEMNE. Amb la imatge i la relíquia de Sant Hipòlit portades pels festers de les filaes dels capitans i abanderats. A l’entrada del Sant i la Relíquia a l’església de Santa Maria, als sons de l’Himne Nacional, es realitzarà una gran disparada d’arcabusseria; seguidament, a l’interior, es donarà a besar la relíquia del Patró.
Acabats aquests actes i a les 24.00 h des de l’inici del Passeig del Comtat RETRETA. Alegre i divertida desfilada nocturna de les filaes que seguirà el mateix itinerari que l’Entrà.

DILLUNS 13 D’AGOST. DIA DE L’ALARDO

A trenc d’alba, GUERRILLES als vessants de la serra de Mariola, amb la presència dels capitans i abanderats.
A les 11.00 h ESTAFETA MORA, demanant la rendició de la Vila, al capità cristià. En ser menyspreat, informarà el capità moro i al seu ambaixador, i s’interpretarà per a tot el públic L’AMBAIXADA MORA de Ivan Carbonell Iglesias i protagonitzada per Rubén Vilanova Domínguez.
En no arribar a cap acord en l’ambaixada, Al Abbàs mana cremar la Vila, i s’inicia una batalla d’arcabusseria entre les hostes mores i cristianes, que acaba amb la victòria i la possessió del Castell pel bàndol moro.
A les 14.00 h Quan encara permaneix en l’ambient l’olor a pólvora i el soroll dels arcabussos, te lloc a la ronda sur i espal·les del col·legi públic San Juan Bosco II, L’AMBAIXADA DE LES TOMAQUES protagonitzada per les filaes Bequeteros i Cavalleria Ministerial i tot qui vullga participar de l’ambient festiu i desenfadat. En aquest acte guerrer, els projectils que es disparen són el fruits de les collites a les hortes contestanes, i es passa una estona molt divertida. I, com es sol dir: “Qui no vullga pols que no vaja a l’era”.
Posteriorment i a les 18.30 h amb les mateixes característiques del matí, tindrà lloc l’ESTAFETA DEL CRISTIÀ i L’AMBAIXADA DEL CRISTIÀ de Ivan Carbonell Iglesias i protagonitzada per David Pascual Bonet. Però aquesta vegada finalitzarà amb la victòria de les forces cristianes i es desplegarà la senyera cristiana al capdamunt del castell.
A continuació, al santuari de la Mare de Déu del Miracle ACCIÓ DE GRÀCIES. Amb l’assistència d’autoritats, càrrecs festers, estendards, majorals i festers en general.
En acabar aquest acte TRASLLAT DE SANT HIPÒLIT DEL RAVAL a la parròquia de El Salvador. Des del Plà sortirán en primer lloc la filà Manta Roja, els majorals i majorales, els capitans i abanderats, de seguit, la imatge de Sant Hipòlit, la Junta de Govern i a continuació les filaes de càrrec i totes les filaes desfilaran fins l’església de El Salvador.

Banner
Banner
Mar Mie Jue
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid