Banner
Banner

ESPECIALES  

Entrevista a Jordi García Vilar

 

llegenda banyeresAutor i creador de La Llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Banyeres de Mariola

De la llegenda de Sant Jordi i el drac n'hi ha moltes versions. Esta que representen a Banyeres va començar l'any 1981 amb motiu de la celebració del 200 Aniversari de l'arribada de la relíquia de sant Jordi al poble. La tradició va nàixer a casa de la familia Picolí, de la mà de Jordi García Vilar.

Des de quan es representa ?
L'any 1981, per celebrar el segon centenari de l'arribada de la primera relíquia de Sant Jordi, Banyeres va organitzar durant tot un any activitats cíviques i religioses, entre les quals es va contar l'espectacle de carrer per esplicar als més menuts la llegenda de Sant Jordi amb un guió de Jordi Garcia Vilar. "Va ser una proposta més en el conjunt de propostes que el veïnat del sector del barri més cèntric de Banyeres va decidir fer en la festa del 200 aniversari de l’arribada de la relíquia de sant Jordi, l’any 1981. Vaig pensar que seria bonic contar als menuts la llegenda del sant, que a mi, des de xicotet, m’havia cridat molt l’atenció. Una bona manera era fent teatre, al qual sempre he estat molt afeccionat. Com era juliol vaig pensar que el més adient seria fer un espectacle de carrer on hi pogueren participar els xiquets. Li vaig posar imaginació i va eixir el text que bàsicament es representa actualment. Vam construir un gran drac i un divertit cavall de cartró, el cap del qual encara utilitzem, amb altres ingredients com la música en directe i una senzilla però impactant escenografia. La vam fer a la plaça de l’Ajuntament gràcies a la gran participació de molta gent, sobretot de la meua família, Picolí, que va convertir la casa en un taller d’atrezzo, vestuari i de cançons. Destacaria també la col·laboració de sor Sara, que va cosir els 10 metres del drac, deixant-se els dits en la costura. Inicialment va significar una manera d’aportar al projecte de tot el veïnat allò que m’agradava i sabia fer un poquet per la meua professió de mestre i l’afecció i l’experiència en teatre. Va comportar un nou projecte de família amb la qual compartisc afeccions semblants. Va significar una gran il·lusió, sobretot al veure com tota la gent s’engrescava preparant-ho i aconseguint un resultat que va entusiasmar tots aquells que van eixir i ho van veure. Va significar descobrir una manera de trobar-nos tots i gaudir en allò que semblava un gran joc simbòlic i col·lectiu al voltant d’un personatge tan significatiu per a Banyeres com és el nostre patró. Va ser un repte creatiu que generaria un desig en molta gent que la representació de la llegenda es convertira en una tradició, enriquint el patrimoni fester i cultural del nostre poble, que de per si ja és molt ric ." 

En què consisteix la trama ?
Es narra una història col·lectiva, on la gent del poble adquireix un gran protagonisme. Ens mostra un model de convivència caracteritzat per la participació i col·laboració entre els veïns, la manera de resoldre els conflictes col·lectius, el tarannà actiu i combatiu de les donzelles, la singularitat dels seus monarques... Tot impregnat d'un to desenfadat i còmic, contrastant també amb un cert lirisme i tensió dramàtica. L'obra està situada en un temps històric que té com a punt de referència l’época medieval, la qual caracteritza l'ambient, els personatges, la música, els vestuaris o els objectes, encara que també s'utilitzen alguns recursos dramàtics contemporanis. És una representació carregada d'elements simbòlics que pretenen fer riure, emocionar i també provocar una vivència col·lectiva gratificant, que convida a ser viscuda amb els cinc sentits i, sobretot, amb el cor . 

Sempre és la mateixa història o varía cada tres anys?
Encara que la Llegenda sempre és la mateixa, cada tres anys sempre hi han novetats, perssonatges nous escenes noves, diàlecs nous … cap representació és igual a l'anterior .

Per què cada 3 anys? 
Després de la representació de 1999 vaig pensar que era el moment que es consolidara com a una tradició. Així ho vaig proposar a una colla de gent i vam decidir fer una associació per tal d’assegurar la posada en marxa cada tres anys.
Decidir l’any 2000 fer-ho al parc de Vil·la Rosario va comportar un repte molt interessant i encoratjador. Es tractava de convertir un espai natural preciós en el marc on succeïa la llegenda. Era un repte escenogràfic difícil que anava a condicionar i complicar la posada en escena però, que al mateix temps, anava a donar-li una dimensió molt més original i espectacular.
La Representació de la Llegenda és una producció que requereix una gran inversió de recursos humans i econòmics per la qual cosa no seria posible fer-la cada any.

Quants actors i actrius participen? 
Encara que la història està protagonitzada per tot un poble, hi ha un conjunt de singulars personatges que condueixen els moments més importants de la llegenda, com són el cec i el Pigall que l’acompanya, l’Algutzil, el Músic, la família reial, la princesa i les donzelles. El Drac és un personatge fantàstic que vertebra l’argument de l’obra, afegint-li intriga i emoció, aportant al conjunt una gran espectacularitat per les seues dimensions i la manera d’aparèixer rodejat de foc. En el mateix sentit actuen Sant Jordi i el seu singular cavall. La sang del Drac representada per huit joves que dancen mentre es despengen espectacularment d’un escenari de gran altura, accentuen el valor simbòlic de la representació.

Per a la posada en escena participen més de dues-centes persones, veïns i veïnes, familiars i amics de Banyeres. No som professionals del teatre però hem comptat amb el bon fer de molts col.laboradors de diferents àmbits professionals i artístics que ens han ajudat. 

Qui s'encarrega dels decorats, música … ?
Els arragaments musicals són del músic i compositor Miquel Payà Molina, que aquest any comtarà amb l'ajuda del també jove músic i compositor Jordi Pérez Santonja.
Els decorats són quasi tots de fusta i s'encarreguen del muntage una colla de voluntaris i d'actors que també participen en la representació (desde l'any 2012 també se li encarrega a una empresa particular i especialitzada el muntage de les rampes i els entarimats per a més seguretat dels actors que transitaran per damunt d'elles). Per altra banda també cada gremi s'encarrega de decorar com cal el seu espai.

Durant molt de temps abans es prepara l'espectacle?
Quan acaba la representació ja comença de nou el treball, si be són dos anys d'un treball més relaxat per idear coses noves i millores de cara a la propera representació, i el tercer any, l'any que torna a ser de Llegenda el treball és molt més intens, per triar nous perssonatges, assajos, muntatges, gravacions, publicitat... 

Banner
Lun Mar Mie
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid
youporn tube8.online redrube femdomcc