Banner
Banner
Banner
Banner

ESPECIALES  

FESTA DE SANT ANTONI ABAT

Sant Antoni Abat, patró dels animals, antigament imprescindibles en les labors del camp i molt benvolguts com a mitjà de transport, converteixen la celebració d'aquest famós sant en una de les més populars i arrelades tradicions de tota la Comunitat Valenciana i per tant de la nostra zona, per això és que es preparen diverses activitats durant cap de setmana pròxim a la festivitat del Sant, el dia 17 de gener.
Ací vos fem un resum de totes aquelles poblacions veïnes que cel.lebren d’alguna forma esta festivitat.

AIELO DE MALFERIT
Són moltes les activitats que s'organitzen per conmemorar aquesta festivitat, com ara la baixada del pi arrossegat per animals. La festa comença amb un esmorzar de germanor dels festers i festeres a prop de la zona del Malpaset. Tot seguit es realitza la tradicional baixada del pi pel Camí Montesa fins al recorregut per l’itinerari urbà. El pi servirà per realitzar el muntatge de la foguera que presidirà la resta dels actes que es porten a terme durant els dies de festes. A més tindrà lloc el fort de la festa, on es celebraran els actes d’encesa de la foguera, esmorzars i dinars tradicionals, jocs populars i la benedicció dels animals.

AGULLENT
El programa d’actes inclou cucanyes, dansada, benedicció dels animals, sopar popular i com no podia ser d’altra manera, la cremà de la foguera.

ALCOI
Els actes comencen el tercer dissabte del mes de gener, en la Glorieta, amb un mercat  organitzat per la Societat Protectora d'Animals i Plantes d'Alcoi. A continuació Benedicció dels animals a la porta principal de la parròquia de Sant Maure i Sant Francesc. Posteriorment es prepara una xocolatada i jocs en la Glorieta.
El diumenge seguent té lloc la Romeria a Sant Antoni. Arranca des del Poliesportiu Francisco Laporta, on es serveix timonet i herbero, comença la romeria a peu fins a l'ermita de Sant Antoni on té lloc la Missa en honor al Sant.

ALFAFARA
Nombrosos alfafarencs celebren la festivitat de Sant Antoni al paratge on es troba l’ermita en honor al patró dels animals. La jornada comença amb la benedicció de les mascotes a les portes de l’església abans que els veïns i veïnes del poble inicien la romeria a peu fins al paratge de la Valleta.
En l’ermita es celebra la Missa i la Benedicció dels pans, que desprès es repartixen entre els assistents. 

BANYERES DE MARIOLA
L'Ajuntament de Banyeres de Mariola organitza una foguera de grans dimensions en la plaça Major per a celebrar la rebolcada de la llonganissa de Sant Antoni durant la festivitat del Sant. Normalment aquest acte té lloc en dissabte, on s'encén la foguera perquè els assistents puguen torrar els seus embotits i carns. La vetlada sol estar ambientada per algún grup musical i a més es preparen jocs i activitats per als assistents de totes les edats.
Al diumenge següent se celebra la tradicional benedicció dels animals.

BIAR
Biar torna a l'edat mitjana cada inici d'any. La figura del Rei Pàixaro trasllada la població de Biar a aquella època, ja que ha aconseguit mantindre aquesta festivitat viva, que coincideix amb la de Sant Antoni Abat, patró dels animals.
El Rei Pàixaro per la seua antiguitat i per la seua particular figura s'ha configurat com una de les festes més antigues de la Comunitat Valenciana. Ens trobaríem davant un personatge espectacular, representat per un membre de la comunitat, erigit com a autoritat efímera. Una autoritat amb diversos elements grotescos que possiblement escarniria la mateixa comunitat, que per aquestes mateixes dates havien de pagar els seus impostos.
Cadascun dels moments, amanits amb coets, foc, dolçaines i tambors formen part de l'encant d'aquesta particular representació.

BOCAIRENT
La parròquia de Bocairent celebra la festivitat de Sant Antoni Abat i l'ermita dedicada a aquest Sant, que data del segle XVI, és l'eix central de les celebracions. El dissabte de vesprada té lloc l'encés de la foguera i el diumenge els majorals trossegen les coques o pans per a beneir-los. A les 11,00 h. té lloc l'eucaristia i a continuació se celebra la tradicional benedicció d'animals a les portes de l'ermita.
En acabar es recull la tallà, la porció de pa de Sant Antoni. 
A Bocairent, la celebració de Sant Antoni en l'ermita destaca per la peculiaritat que té lloc cada any el dia del sant, 17 de gener, a les 17,00 h. quan un raig de sol penetra just a esta hora per un forat circular situat en la paret occidental i que il·lumina el rostre de Sant Antoni Abat, que presideix l'altar major. 

COCENTAINA
Cocentaina manté viva la tradició de Sant Antoni amb diferents actes religiosos i festius, vinculats a la Mare de Déu del Miracle pel fet que la capella del Palau Comtal dedicada al Sant, va ser el lloc en el qual es va produir el miracle de la Mareta.
El dissabte a la vesprada la citada capella acull el rés de les vespres. A continuació s'inicia una processó per a visitar a la Mareta en el seu Camarín i la jornada conclou amb l'encés d'una foguera en la plaça del Pla. El diumenge el Pati d'Armes del Palau Comtal acull una Missa Solemne que finalitza amb la benedicció dels animals.

CASTALLA
La Festa se celebra en diumenge a poder ser coincidint amb el dia de sant Antoni Abat, patró dels animals. Té lloc una desfilada que comença en el Monument al Donant de Sang en la Carretera d'Alacant i acaba a l'Església parroquial.

MURO
Al voltant del dia 17 de gener, se celebra a Muro la “Fireta de Sant Antoni”, on es dóna cita una sugeridora fira artesanal i comercial, acompanyada d'un ampli ventall d'actes culturals, tals com: exposicions de tota índole, conferències, recitals, concerts, cercaviles, les típiques Danses de Palacio, i tot això amb l'única finalitat de transmetre les arrels, els costums i les tradicions d'un poble.

ONIL
El diumenge se celebra una Missa, a continuació té lloc la Processó i desfilada de cavalls per l'Avinguda Constitució. Al migdia es procedeix a la Benedicció dels animals en la Plaça Major.

ONTINYENT
Les Festes a Sant Antoni Abat se celebren al propi Barri de l'Ermiteta. El divendres a poqueta nit, les campanes de l’Ermiteta toquen l’Ave Maria. Ja el dissabte, de matí, té lloc la plantada de les fogueres i sobre les 16,00 h. té lloc la Benedicció dels animals i repartiment de la tradicional garrofeta a les portes de l’Ermiteta. A les 19:00 h. Té lloc la Bendicció del Pa de Sant Antoni, tot seguit l’encesa de les Fogueres. A les 19:30 h. El fanal de Sant Antoni marcarà l’inici de la Retreta acompanyat pel so de dolçaines i tabals i per centenars de fanalets. El diumenge té lloc la Missa Major i tot seguit, es repartirà el pa de Sant Antoni. A les 19:00 h. Comença la Processó de Sant Antoni des de l’Ermiteta, anunciant l’eixida del Sant al vol de glòria i en finalitzar té lloc una Mmascletà de focs d’artifici.

VILLENA
Les Festes se celebren entorn de l'Ermita de Sant Antón, construïda en el segle XVI i restaurada per l'Associació de Veïns del barri. Se sap que en 1709 ja se celebraven les festes de Sant Antón, que són per tant unes de les més antigues de Villena. Aqueix any va haver-hi «faves i guijas, foguera, tonyes i focs d'artifici», tradicions les tres últimes que s'han mantingut fins a l'actualitat.

Banner
Sab Dom Lun
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid