Banner
Banner
Banner
Banner

ESPECIALES  

FESTES DE SANT ANTONI ABAT EN BIAR

El Rei Pàixaro surt per les festes de Sant Antoni

Biar celebra la festa de Sant Antoni Abat amb la presència destacada del Rei Pàixaro, un personatge de caràcter burlesc i d’origen medieval que dissabte i diumenge va passejar pels carrers del poble. 
És un personatge coronat i de barba blanca que va muntat a cavall amb una gran bandera quadribarrada a la mà. El dissabte va protagonitzar la cavalcada, una cercavila amb el seu seguici que se celebra envoltada de foc i pólvora i el diumenge va fer la cavallà, una benedicció d’animals de tir i companyia.

La Festa de Sant Antoni a Biar està documentada a finals del segle XV i la figura del Rei Pàixaro, des de principis del segle XVI. Es tracta d’un personatge extret de les ‘festes de folls’, un model de festa profana, hivernal i disbauxada, d’origen medieval. A Biar aquest rei de burla s’identifica amb un cobrador d’impostos vinculat a Jaume I, que cada any passava pel poble a recaptar. Inicialment la festa dels tres tombs de Sant Antoni i la cavalcada del Rei Pàixaro eren dues festes separades però el pas del anys les ha acabat unint.


DISSABTE 19 GENER
A les 9, 13 i 21 hores. Volteig general de campanes i disparada de masclets.
A les 21,30 h. Gran cavalcada del Rei Pàixaro pels tradicionals carrers de la vila, a la qual convidem el veïnat perquè hi participe encenent les típiques fogueres. Finalitzada la cavalcada, gran cordada a la plaça del Convent.


DIUMENGE 20 GENER
A les 9,00 h. Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, gran despertada de tabalet i dolçaina pels carrers de costum.
A les 12,00 h. Missa solemne a càrrec del rector de Biar En Pedro Martínez Díaz, acompanyada per duet de dolçaines i orgue.
A les 13,00 h. Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, "La Cavallà", gran cavalcada pels tradicionals carrers de la vila, presidida pel Rei Pàixaro i acompanyada de tot el veïnat amb els seus animals. Al llarg del recorregut es farà la tradicional "Arreplegà" de tants obsequis com es vullga fer donació. I, arreplegats a la plaça de la Constitució, es durà a terme la benedicció dels animals.
A les 16,15 h. A la plaça de la Constitució tindrà lloc la gran subhasta de tots els obsequis recollits. En acabar la subhasta, començarà la processó de Sant Antoni Abat per la plaça de la Constitució. La festa conclourà amb la rifa de les saques de farina. I finalitzaran, així, tots els actes programats en honor a Sant Antoni Abat.
Banner
Lun Mar Mie
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid